Rapport från Parkinson-SM

Lasse Wallén, ordförande i Parkinson Västmanland och spelare/ledare i VBTK berättar

Vi i Västerås BTK blev under hösten 2023 kontaktade av Lasse Wallén, ordförande i Parkinson Västmanland och fick frågan om att kunna starta en träningsgrupp för parkinsonsjuka inom klubben. Lasse har sedan dess på egen hand organiserat en mindre träningsgrupp som kört regelbundna träningar. Vi från klubben vill verkligen lyfta fram Lasses arbete, då vi vet att bordtennis kan vara en toppenbra aktivitet - både för glädjen, sammanhållningen och såklart nyttan av rörelseträning och koordination. Lasse blev även uppmärksammad i samband med Parkinson SM i tidskriften Parkinsonjournalen som ni kan läsa här. Väl värd läsning.

Här kommer Lasses egen rapport från tävlingen:

 

Parkinson SM 20-21April 2024
Jag och Lars, den andra Lasse i ”Team Lasse” började spela bordtennis igen efter ca 40års uppehåll. Från den tiden då vi var unga. Vår erfarenheter av bordtennis var från fritidsgården där vi hängde på den tiden. Den träning vi fick var enstaka matcher mot kompisarna och rundpingis.

I Stockholm startade man tidigt en grupp för Parkinsonsjuka. Jag träffade några personer som spelade bordtennis i Stockholm på en PS träff och blev då sugen på att få igång något för oss med Parkinson här i Västerås.

Till sist efter att varit i kontakt med personer i styrelsen i VBTK, någon Mikael, fick vi tillgång till
träningslokalen med all dess utrustning!

Vi kom igång med träningen hösten 2023, från början var vi 4-5 st några gånger, nu är vi en stabil kärna på 3 personer, vi skulle vilja bli fler, som tränar på Onsdagar 15:30-17:00. Vi har kontakt inför varje träning och peppar varandra att komma ner och träna.

När sedan Parkinson SM närmade sig sa vi att vi borde anmäla oss, vi tvekade lite men anmälde oss till tävlingarna i Liljeholmshallen, vi blev två av tre som representerade VBTK på
SM i Stockholm.

Efter anmälan tryckte vi upp en lagtröja, Team Lasse, till oss två och Lasses fru Kerstin, vår coach.
Vi fick en inbjudan frånSpårvägen att få lite träning dagen innan SM, det var så dags att börja träna då 😊. Men vi nappade på det vilket var tur det, för väl på plats så var det inte bara vi där utan även Mikael Appelgren och J-O Waldner, två stjärnor från vår uppväxt.

Vår coach ”Kerstin” gjorde sitt jobb och ordnade så att vi fick ta selfies med J-O och Äpplet och även att vi fick autografer. Hela helgen var räddad, inget kunde slå det, få träffa J-O
och Äpplet!!!

När tävlingarna väl kom igång insåg vi att vår utvecklingspotential är enorm, vi kan bara bli bättre. Det var ca 60 st som var där och spelade, singel H/D, dubbel H/D, mixed dubbel. Det var imponerande att se alla spela, med de problem av Parkinson som dom hade, ingen PS sjuk är den
andra lik.

Lasse spelade dubbel ihop med en herre från Stockholm och jag spelade mixed dubbel med en dam(tjej) från Hjo. Och så spelade vi även singel.

Lasse vann några matcher, jag några och vi förlorade även några matcher. Behållningen från helgen var att det är jättekul att spela bordtennis, och lika kul att träffa andra som
med olika förutsättningar som tyckte det var lika roligt som vi. Att få träffa andra PS-sjuka med samma intresse och byta erfarenheter både i bordtennis och övriga livet var jättekul.
Vi i Team Lasse ser framemot nästa SM.

Lasse ‘dy’ i Team Lasse