• Att tävla

  Att delta i tävlingsverksamhet är såklart helt frivilligt. För de som önskar erbjuds en mängd olika varianter. Som ny inom bordtennisen kan det vara lite komplicerat att veta vilka tävlingar som är lämpliga och hur allt fungerar. Här kommer därför lite information om olika tävlingsalternativ. Har du några frågor så tveka inte att fråga din tränare.
   
  Många tävlingar är helt kostnadsfria för dig som medlem i VBTK. Andra tävlingar är förknippade med avgifter som faktureras via klubben. Det är i tre typer av avgifter som kan komma ifråga:
  • Betalning direkt på plats: På ungdomstävlingarna inom länet betalas startavgiften (50kr) direkt på plats av deltagaren. 
  • Licensavgift: En avgift som tas ut av bordtennisförbundet för deltagande i distriktstävlingar och nationella tävlingar. Vilken licens som krävs för de olika tävlingarna och vad licenserna kostar beskrivs nedan. 
  • Tävlingsavgift: För att delta i tävlingar utanför Västmanland tas en tävlingsavgift ut på 1000kr. Den avgiften täcker deltagande i upp till fem tävlingar. VBTK står då för själva anmälningsavgifterna till respektive tävlingsarrangör. 
   
  I tävlingskalendern listas kommande tävlingar.
 • Olika typer av tävlingar

  Fredagsfighten

  Cirka fyra gånger om året arrangerar vi vår interna tävling fredagsfighten. Den går av stapeln på fredagseftermiddagar i vår träningslokal.

  Tävlingen är öppen för alla spelare oavsett nivå och ålder. Vi delar in spelarna i olika grupper efter nivå/erfarenhet. Vilka tider och datum som gäller finns anslaget i hallen, samt publiceras i tävlingskalendern.

   

  Anmälan: Anmälan i hallen innan tävlingsstart (Tio minuter innan)

  Licenskrav: Inget

  Kostnad: Gratis

  Ungdomstävlingar

  Fyra gånger om året arrangeras ungdomstävlingar inom distriktet (Västmanland). Ibland arrangeras dessa i vår träningshall och ibland av andra klubbar i länet. Dessa tävlingar är lämpliga för barn och ungdomar från nybörjarnivå fram till att man tävlat ett antal år. Tävlingen är nivågrupperad. Vi anslår kommande ungdomstävlingar i hallen samt i tävlingskalendern.

   

  Anmälan: Anmälan i hallen innan tävlingsstart (En halvtimme innan)

  Licenskrav: D-licens. Säg gärna till din tränare innan du åker på den första ungdomstävlingen så ordnar vi licens.

  Kostnad: 50kr, betalas direkt i hallen vid anmälan.

   

  Ungdomstouren Nordöstra Svealand

  Detta är Upplands variant av ungdomstävlingar som vi fått erbjudande om att deltaga i. Ni hittar inbjudan till kommande tävlingar på deras hemsida: https://www.svenskbordtennis.com/forbundet/Distrikten/nordostrasvealandsbordtennisforbund

   

  Anmälan: Anmälan via mikael.rastock@vasterasbtk.se (senaste anmälningsdatum framgår av inbjudan)

  Licenskrav: A-licens

  Kostnad: Tävlingsavgift (1000kr/år)

   

   

  Nationella tävlingar (A, B och C tävlingar) samt DM

  Nationella tävlingar kallas de tävlingar där spelare från hela landet får delta. Det finns ett antal nationella tävlingar i närområdet t ex vår egen tävling Västeråsmästerskapen, Halllstamästerskapen och Stratospoolen i Enköping

   

  Distriktsmästerskapet som går av stapeln en gång om året har liknande upplägg som en nationell tävling. Kommande nationella tävlingar i närområdet, samt DM hittar ni i tävlingskalendern.

   

  När man anmäler sig till denna typ av tävling ska man ange vilken klass man vill spela i. Det finns tre typer av klasser:

   

  Åldersindelade klasser

  Dessa klasser benämns med den högsta ålder barnet får ha för att delta. T ex P13 betyder pojkar som fyller 13 år det år som tävlingssäsongen startar (1 augusti).

   

  Rankingindelade klasser

  Dessa klasser har begränsning utifrån spelaren ranking. Se stycket nedan om ranking och rankingklasser.

   

  Divisionsklasser

  Även dessa klasser delas in efter ranking, men man bestämmer inte själv vilken klass man ingår i utan den nivågrupperas på plats.

   

  Anmälan: Via anmälningsformulär i tävlingskalendern. I de fall anmälningsformulär saknas kan man anmäla sig själv direkt till arrangören. Meddela i så fall kansliet@vasterasbtk.se att du anmält dig.

  Licenskrav: A-licens

  Kostnad: Klubben står för tävlingar inom länet, för övriga tävlingar utgår tävlingsavgift (500kr/år).

  Seriespel

  Vi har serielag i division 2, 3 och 4. När man tävlat i några säsonger kan man anmäla sitt intresse för seriespel.

 • Licenser

  Tävlingslicens tecknas via klubben och kostnaden faktureras spelare/målsman. Tävlingslicensen gäller för en tävlingssäsong.

  D-licens

  Bekostas av klubben

  A-licens barn (Född 2009och senare)

  200 kr

  A-licens ungdom (född 2003-2008)

  400 kr

  A-licens pensionär (Född 1956 och tidigare)

  400 kr

  A-licens senior

  600 kr

 • Om ranking

  Rankingsystemet

  Allt tävlingsspel som kräver en A-licens omfattas av det nationella rankingsystemet. Varje match som spelas under en tävling ger rankingpoäng. Pluspoäng till den som vinner och lika många minuspoäng till den som förlorar matchen. Antalet poäng som vinns/förloras beror på spelarnas ranking. En vinst mot en högre rankad spelare ger många poäng och en vinst mot en lägre rankad spelare ger få poäng. För varje spelad match ges dessutom en pluspoäng till båda spelarna för deltagande. Rankinglistor finns på svenska bordtennisförbundets hemsida. Barn under 12 år redovisas inte i rankinglistorna.

  Klassindelning utifrån rankingsystemet

  Rankingsystemet används främst för att kunna dela in spelare i lämpliga nivåer för att skapa tävlingar med många jämna matcher. I vissa tävlingar kan man anmäla sig utifrån den rankingnivå man har. Den klassindelningen fungerar så att varje klass har ett maxtak för hur många poäng man får ha. Nedan visas de vanligaste klasserna som finns att anmäla sig till. I vissa tävlingar har man egna poänggränser och i de fallen framgår det av inbjudan vad som gäller.

   

  H7 - Max 750 poäng

  H6 - Max 999 poäng

  H5 - Max 1249 poäng

  H4 - Max 1499 poäng

  H3 - Max 1749 poäng

  H2 - Max 1999 poäng

  H1 - Max 2249 poäng

  Elitklass - Inget maxtak

 • Anpassat formulär

  Skapa en unik sektion!